De wereld verandert, dus ook de consultingbusiness. Wat zijn de trends van dit moment? Het belang van relaties neemt af. De concurrentie tussen bureaus en freelancers neemt toe.
|
©RonaldScherpenisse |
- Sourceforconsulting.com deed onderzoek naar de managementconsultingmarkt in Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika. De Europese consultingmarkt heeft een omvang van ongeveer 25 miljard euro. Een kwart daarvan wordt binnengevist door de vier grote acountantskantoren - PwC, KPMG, Ernst & Young en Deloitte. De totale markt groeit het komende jaar met zo’n 5%. Duitsland is waarschijnlijk de snelst groeiende markt.
De financiële sector is de grootste opdrachtgever en gaf in 2010 zo’n 7 miljard euro aan consulting uit (dat is 28% van al het advieswerk). Daarbinnen waren banken goed voor 4,74 miljard euro. Ook manufacturing is (weer) een grote opdrachtgever: de sector gaf 5,3 miljard euro uit aan consulting in 2010. In Groot-Brittannië is de overheid als opdrachtgever sterk geslonken. In Duitsland, de Benelux en Scandinavië bleef public consulting stabiel. De Franse overheid gaf zelfs méér uit aan consulting in 2010.
In termen van services is IT-consulting de grootste markt: 6,6 miljard euro. De tweede markt is consulting gericht op verbetering van de operationele performance: goed voor 4,9 miljard omzet in 2010.
De onderzoekers signaleren zes belangrijke trends in consulting:- De mondialisering van cliënten zal een cruciale bron van groei zijn maar zal ook de consultingbranche ingrijpend veranderen. Dat verwachten consultants.
- Het toenemend gebruik van multinationale inkoopmodellen zal van invloed zijn op het belang van relaties.
- Cliënten bemensen meer projecten intern waar ze vroeger – vóór de crisis – externe consultants voor zouden hebben ingeschakeld.
- De concurrentie speelt zich niet meer primair af tussen specialistische en generalistische bureaus maar tussen bureaus en freelancers.
- De meeste firma’s bevinden zich nu tussen advies en implementatie. Er is een nieuwe differentiatiebasis nodig: resultaten.
- Bij multinationale bedrijven is de hoogte van de fees met 10 tot 15% gedaald. Het is niet waarschijnlijk dat de tarieven snel zullen terugkeren naar de niveaus van vóór de recessie.
Bron