Geen Google Apps voor de overheid
©VitruviusMedia |
Op afroep
Cloud computing is het online op afroep leveren van computerverwerkingskracht, opslag, IT-infrastructuur, software en diensten. De daarachter liggenden schaalgrootte verlaagt doorgaans de kosten en de eindgebruiker kan de diensten vanaf elke vorm van randapparatuur (met een internetbrowser) benaderen.
Motie
De voordelen die met deze vorm van IT-voorziening zijn te behalen (lagere kosten, flexibiliteit, gemak) waren voor kamerlid Van der Burg (VVD) vorig jaar aanleiding voor een motie waarin de regering werd gevraagd om een strategie voor de gehele overheid op dit gebied. Met enige vertraging is die er nu.
Google
Cloud computing is in de 'open' vorm (diensten die voor iedereen beschikbaar zijn) voor de overheid op dit moment nog te onvolwassen om in veeleisende bedrijfsmatige omgevingen te kunnen worden ingezet, mede door het risico van slechte informatiebeveiliging. Om kort te gaan: overheidsinformatie hoort (nog) niet thuis in bijvoorbeeld Google Apps.
Datacenters
De gesloten Rijkscloud die de regering wil, zal gestaag vorm krijgen op basis van de huidige realiteit. Door de bestaande datacenters van de ministeries (64 in totaal) samen te voegen tot uiteindelijke 5 grote datacenters, zijn al veel schaalvoordelen te realiseren. Die consolidatie is al verwerkt in het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst.
DWR
Het tweede pad op weg naar de RIjkscloud is het aanbieden van de werkplekomgevingen van ambtenaren (Digitale Werkomgeving Rijk, DWR) als 'clouddiensten' vanuit die infrastructuur. Daarnaast moet er ruimte zijn voor 'experimenten met mogelijk kansrijke nieuwe cloud computing toepassingen binnen het Rijk, met andere overheden en -via beveiligd dataverkeer- met burgers en bedrijven buiten de gesloten Rijkscloud.' Daarbij wordt gedacht aan experimenten met open data en sociale media.