analytics

Abvakabo FNV | Wens voor Het Nieuwe Werken groot

Abvakabo FNV | Wens voor Het Nieuwe Werken groot

Op 3 maart verscheen het onderstaande artikel. Ik las het pas een 2 maanden later en dus oud nieuws, maar toch.  De wens voor het nieuwe werken groot.... Wonderlijke kop wat mij betreft. Waarom een wens en niet een wil.  Blijkbaar is het niet zo eenvoudig om tot uitvoering over te gaan.


Veel leden van de Abvakabo voelen hiervoor blijkt uit het onderzoek van de vakbond. Volgens Roos Koole staat hnw voor: "zelf de tijd en plaats van je werk bepalen", inderdaad het tijd en plaats onafhankelijk werken maakt een belangrijk onderdeel uit van hwn maar is zeker niet het enig. Het samen werken zonder noodzakelijk op 1 moment op de zelfde plaatst te zijn en op basis van de resultaten te managen is belangrijk, en met name in die laatste toevoeging zit een groot verschil.

Wens voor Het Nieuwe Werken groot

Het Nieuwe Werken, veel leden van Abvakabo FNV voelen hiervoor. Dit blijkt uit onderzoek van de vakbond.


ANP: Roos Koole
ANP: Roos Koole
Zelf de tijd en plaats van je werk bepalen, dat is waar Het Nieuwe Werken (HNW) voor staat. Het wordt ook steeds meer mogelijk dankzij internet, laptops, mobiele telefoons en andere technieken. Leden van Abvakabo FNV hebben behoefte aan deze vorm van werk, wijst onderzoek van het ledenmagazine Platform A uit. Tachtig procent van de bijna vijfhonderd respondenten wil nieuw werken vanwege de reistijd, de combinatie werk en kinderen en minder 'geklets' van collega's. Twintig procent hecht juist aan een vaste werkplek en werktijden. Thuis wordt gezien als de meeste ideale plek voor HNW.
Al ligt de behoefte hoog, slechts in 48 procent van de gevallen wordt HNW toegestaan door de werkorganisatie. In de sector zorg ligt dit percentage zelfs slechts op 24 procent. Bij de overheid ligt dit percentage daarentegen op zeventig procent. In het onderwijs en de sector welzijn is er in veertig procent van de gevallen ruimte voor HNW.

Redenen waarom HNW niet wordt toegestaan? Bij 33 procent van de respondenten laten de werkzaamheden het niet toe, bij 14 procent ligt het aan het gebrekkige vertrouwen van de baas en bij 9 procent ziet de werkgever de meerwaarde er niet van in.