Steeds meer mensen ervaren grote tijdsdruk bij de combinatie van werk en privé. Werktijden en tijden waarop mensen een beroep kunnen doen op de maatschappelijke dienstverlening zijn niet goed op elkaar afgestemd.
Daarom is het nodig zowel in de dienstverlening als in bedrijven de tijd en de plaats van het werk slimmer te organiseren. De SER doet hiervoor aan onderwijs en kinderopvang, gezondheidszorg en gemeenten en aan het bedrijfsleven concrete aanbevelingen. Dat staat in het ontwerpadvies Tijden van de samenleving, dat de SER op vrijdag 15 april zal vaststellen.
Aanpassing langs twee sporen
De commissie die het advies heeft voorbereid, bepleit een oplossing van knelpunten langs twee sporen: bedrijven en `omgeving’. Om de werktijd en de tijd waarin privétaken moeten worden verricht beter op elkaar aan te sluiten, zijn aanpassingen in de maatschappelijke dienstverlening noodzakelijk. De overheid heeft hierbij een stimulerende en faciliterende taak. Ook bedrijven moeten zich bij de organisatie van tijd en plaats van arbeid rekenschap geven van de veranderende werkelijkheid. Werknemers willen meer invloed en zeggenschap over de tijd waarop en de plaats waar zij hun werk doen. Tegelijkertijd moeten bedrijven kunnen inspelen op toenemende internationale concurrentie en hun productie en diensten snel daarop kunnen afstemmen. Dit vereist aanpassingsvermogen van die bedrijven maar ook van de mensen die daar werken. Al deze ontwikkelingen vragen om een slimmere organisatie van de tijd en plaats van arbeid en dienstverlening.
Combinatie van strategieën
Het probleem van de tijdsdruk wordt nu vaak opgelost via deeltijdwerk: mensen gaan minder werken en stemmen zo hun werk en privétaken af op de mogelijkheden die de omgeving biedt. Dit houdt mede de traditionele tijdsindeling in stand met als gevolg maatschappelijke kosten. Om te komen tot een slimmere organisatie van arbeid en dienstverlening is een combinatie van strategieën nodig. Behalve aan tijd- en plaatsongebonden werken (Het Nieuwe Werken) denkt de commissie ook aan de inzet van verlof en het aanpassen van arbeidsuren, zoals tijdelijk meer of minder werken en variatie in begin- en eindtijden. De maatschappelijke omgeving moet een bijdrage leveren door optimale benutting van digitale serviceverlening en een verschuiving of verruiming van openingstijden. Bedrijven kunnen meer mogelijkheden bieden voor tele- en thuiswerk.
Sluitend dagarrangement schoolgaande kinderen
De commissie stelt vast dat in het onderwijs en de kinderopvang een meer eigentijds en sluitend dagarrangement nodig is voor 4-12 jarigen. Belangrijk uitgangspunt is dat school- en opvangtijden aansluiten op werktijden en dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van een volledig weekvenster, waarbij ook de woensdag en de vrijdag als reguliere werkdagen gelden. Een eerdere start van de voorziening, regelmaat in schooltijden op alle weekdagen en invoering van een continurooster zijn hierbij behulpzaam. De primaire verantwoordelijkheid voor een dergelijk sluitend dagarrangement van onderwijs en opvang ligt bij de overheid. De invoering van een eigentijds en sluitend dagarrangement voor 4-12 jarigen beschouwt de commissie als een eerste stap in de ontwikkeling naar integrale kindvriendelijke centra voor 0-12 jarigen.
Gezondheidszorg en gemeenten
Ook in de gezondheidszorg lopen werkenden tegen tijdsknelpunten op. De commissie beveelt huisartsen aan meer over te gaan tot telefonische spreekuren en digitale dienstverlening (afspraken en herhaalrecepten via internet, e-consulting). Beperking van wachttijden en verschuiving of verruiming van het spreekuur naar de randen van de werkdag bieden voor werkenden uitkomst. Ook ziekenhuizen moeten er alles aan doen wachttijden te beperken en afspraken van verschillende diensten meer op elkaar te laten aansluiten. Apotheken zouden minimaal één avond in de week of op zaterdag open moeten zijn.
Gemeenten adviseert de commissie vooral te blijven investeren in digitale dienstverlening, in informatievoorziening via websites en in het beperken van wachttijden. De publieksbalies zouden één avond in de week open moeten zijn van 19.00 tot 21.00 uur.
Doel advies
De aanbevelingen over een slimmere organisatie van tijd en plaats van arbeid en dienstverlening dragen bij aan:
- een betere combineerbaarheid van werk en privé over de gehele levensloop,
- hogere arbeidsdeelname en duurzame, optimale arbeidsinzet van werkenden, en
- duurzame economische groei, met behoorlijke perspectieven (economische bedrijvigheid en deugdelijke banen en arbeidspatronen) voor alle betrokkenen.
Stand van zaken
Dit staat in een ontwerpadvies aan de minister van OCW. Het advies is voorbereid door een commissie onder voorzitterschap van kroonlid Tini Hooymans. De SER zal het advies vaststellen in zijn openbare vergadering van vrijdag 15 april 2011.