analytics

Brazilië koploper flexwerken

Recent verscheen een onderzoek onder 1100 ICT bedrijvenin 11 grote economieën,  uitgevoerd door Citrix. De Global Workshifting Index. Bij de Nederlandse ondernemingen blijkt  dat 66% van een flexibele werkplek heeft voor haar medewerkers.
 In andere landen heeft 80% van de organisaties een mobiele werkplek voor werknemers ingericht. Brazilië, waar 90% van de bedrijven een flexibele werkplek faciliteeert, loopt voorop.

Nederlandse werknemers maken veel gebruik van privé-apparaten op kantoor volgens dit onderzoek, ruim 41% en dat is 6% meer dan de 35% voor de ons omringende landen.

Steeds meer medewerkers willen ook hun persoonlijke laptops en tablets gebruiken voor het uitvoeren van hun werk.  Download  Global Workshifting Index Report


Dat men in Brazilië ver was met moderne werkstijlen bleek al eerder.  In 1993 las ik het boek SEMCO-stijl van Ricardo Semler. Semco is in Brazilië het meest geliefde bedrijf om voor te werken: zonder vaste werktijden en andere verplichtingen, zoals bedrijfskleding.

Velen bepalen zelf hoeveel ze verdienen, werknemers kiezen en beoordelen zelf hun baas, financiële informatie is beschikbaar voor iedereen - en er wordt winst gemaakt, veel winst. 

Bij Semco werken ze in Semco-stijl: een nieuwe, menselijke, productieve, stimulerende en in alle opzichten lonende manier van werken. 'Semco-stijl' inspireert en daagt uit tot een nieuwe manier van werken.
Ondernemer en bestsellerauteur Ricardo Semler lapt alle conventionele regels van organisaties aan zijn laars. En met succes. Hij is president-directeur van het succesvolle Semco S/A, wereldwijd beroemd om zijn ongebruikelijke werkomgeving.


In MT 8 uit 2006, schreef Dominique Haijtema, een artikel over Ricardo Semler met de titel; "Leiderschap is een kwestie van testostoron".  Nog steeds een artikel van vandaag ruim 6 jaar later... Ik heb het volledige artikel nog op papier. Geen probleem met websites en readers... Don't Blink

Hoe zit het met de licenties van de software die de medewerker zakelijke en prive gebruikt in de zakelijke omgeving. Meer hierover in een volgende post over Software Compliancy en BYOD.

Don't Blink