analytics

Microsoft patenteert gedragscontrole werknemers | nu.nl/internet | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

AMSTERDAM - Microsoft heeft een patent aangevraagd op een systeem dat het gedrag van werknemers zou kunnen controleren.

Het patent, dat in mei 2010 is ingediend, zou op het gedrag van medewerkers kunnen volgen en analyseren door middel van "multimodale communicatie" op onder andere pc’s en smartphones. Telefoongesprekken, e-mailuitwisselingen, videogesprekken, chatsessies en presentaties zouden door het systeem in de gaten gehouden kunnen worden. Maar ook bewegingen, manieren en gedragspatronen kunnen geanalyseerd worden.

De beheerder bepaalt zelf wat gewenst en ongewenst gedrag is waarna het systeem het gedrag van de werknemers zal controleren, beoordelen en rapporteren. In de tekst van het patent staat dat op basis van de rapportages het gedrag op de werkvloer gestuurd en beïnvloed wordt zodat het 'organisationele vertrouwen' vergroot kan worden.

Prestatie

Met het systeem kan bepaald worden hoe werknemer presteert op het gebied van efficiëntie, participatie en verantwoordelijkheid. Een voorbeeld van gedrag dat eventueel mee zou kunnen wegen bij de beoordeling is het dragen van ongepaste kleding tijdens een vergadering, aldus Microsoft in de patentaanvraag.

Volgens website The Register is het patent nog niet goedgekeurd en is Microsoft ook nog niet van plan het systeem ook daadwerkelijk te ontwikkelen.