analytics

Het Nationale WerkplekOnderzoek 2011

Het Nationale Werkplek Onderzoek 2010
Was ik 2010 de kern van  nog:
  • Voor- en tegenstanders van Het Nieuwe Werken  tegenover elkaar
  • Geen onderzoek naar Het Nieuwe Werken, wel aanleiding tot nuance.
Het Nationale WerkplekOnderzoek 2011
Dit jaar staan Onzekerheid en Stress centraal. Uit de eerste resultaten van HNWO blijkt dat werknemers persoonlijke aandacht belangrijk vinden en op bepaalde momenten nog veel stress ervaren. 


30% van de respondenten stress ervaart door het altijd en overal bereikbaar zijn met een smartphone. Bij de werk/privébalans geeft 59% van de ondervraagden aan dat het combineren van werk en privé geen stress veroorzaakt.


Onzekerheid en Stress in de werkomgeving

Veranderingen in de omgeving van bedrijven leiden tot een zoektocht naar vernieuwende organisatiemodellen. Veel bedrijven ‘vinden’ dit in Het Nieuwe Werken. Uit de eerste resultaten van Het Nationale WerkplekOnderzoek (HNWO) 2011 blijkt dat werknemers persoonlijke aandacht belangrijk vinden en op bepaalde momenten nog veel stress ervaren.

In aanloop naar de bekendmaking van de definitieve resultaten van Het Nationale WerkplekOnderzoek 2011 eind november lichten we in deze Week van Het Nieuwe Werken alvast een tipje van de sluier op. We starten met het toekomstbeeld van de carrière, namelijk: 58% van de respondenten geeft aan dat ze hun carrière met vertrouwen tegemoet zien. Wanneer we kijken naar de stress die wordt ervaren door gebruik van een smartphone zien we dat 30% van de respondenten stress ervaart door het altijd en overal bereikbaar zijn met een smartphone. 



Bij de werk/privébalans geeft 59% van de ondervraagden aan dat het combineren van werk en privé geen stress veroorzaakt. Kenmerkend uit de open antwoorden op bepaalde vragen is dat de werknemer nog veel waarde hecht aan persoonlijk contact en persoonlijke aandacht. Het zijn de persoonlijke momenten en het schouderklopje die zorgen voor geluk in het werk.
 
De resultaten van Het Nationale WerkplekOnderzoek en Het Nieuwe Werken
Kijkend naar bovenstaande resultaten in relatie tot de Week van Het Nieuwe Werken zien we een gevaar in vergaande generalisatie van wensen van Nederlandse werknemers. Teveel wordt uitgegaan dat de hedendaagse kenniswerker autonoom wil werken, thuis wil werken, op output beoordeeld wil worden en het geen probleem vindt om flexibel te werken. Veel mensen zijn hier nog niet aan toe of willen juist meer aandacht en begeleiding. Onzekerheid leidt in veel gevallen tot stress en andere negatieve ervaringen door werknemers op de werkplek. De opdracht aan Nederlandse organisaties is dus niet te generaliseren en voor de bepaling van een organisatiemodel en inrichting van de huisvesting eerst goed te kijken naar de diverse wensen van de werknemer.

Over Het Nationale WerkplekOnderzoek
Het Nationale WerkplekOnderzoek werd in 2008 voor het eerst uitgevoerd om meer inzicht te verwerven in de ervaringen en wensen die werknemers hebben ten aanzien van hun werkplek. Het onderzoek richt zich op zowel (de inrichting van) de werkplek als op de ervaringen rondom het werkzame leven. In 2011 kende het onderzoek van newnews.nl meer dan 900 respondenten en een responspercentage van 33% uit een representatieve steekproef onder het Netpanel van onderzoeksbureau Ruigrok|Netpanel uit Amsterdam. Eind november zullen de resultaten volledig kenbaar worden gemaakt.  In 2011 wordt Het Nationale WerkplekOnderzoek ondersteunt door 365, Gispen en newDirections.