analytics

Rework: Meer resultaat met minder personeel

‘Minder is meer’ is het motto van Jason Fried en David Heinemeier Hansson van de succesvolle Amerikaanse software-ontwikkelaar 37signals.  In ‘ReWork’, het boek waarin deze ondernemers hun filosofie beschrijven, besteden ze veel aandacht aan HR. Belangrijkste les: neem zo min mogelijk personeel aan. Zoals veel ICT-bedrijven laat 37signals ons op de bedrijfssite meekijken in het kantoor. Op een enkele medewerker na lijkt het er uitgestorven. Het resultaat van een bewuste keuze van de oprichters.




Bewust klein gebleven
37signals heeft ervoor gekozen klein te blijven. Het bedrijf opereert wereldwijd. De software die het bedrijf verkoopt, heeft drie miljoen gebruikers. Toch heeft 37signals minder dan 20 werknemers.  Over het succes van hun aanpak schreven Jason Fried en David Heinemeier Hansson het boek ReWork. “We zijn klein, zuinig en rendabel.” Het boek inspireert omdat het duidelijk maakt dat voor ideeën niet veel geld nodig is. Volgens 37signals is veel mogelijk door het bedrijf en de producten simpel te houden, flexibel te zijn en door zo weinig mogelijk tijd te verspillen aan vergaderingen en bureaucratie.

Open deuren
Zo op het eerste gezicht bevat ReWork misschien veel open deuren. De ouderwetse kruideniersmentaliteit (“Geen cent teveel”) die je hierachter kunt vermoeden, lijkt moeilijk te rijmen met een softwarebedrijf.
Maar uit de manier waarop het bedrijf omgaat met HR, blijkt juist dat 37signals modern is: Neem zo min  mogelijk werknemers aan, laat hen zelfstandig werken zonder dat ze workaholic hoeven te worden.


Zes HR-lessen van 37signals
De HR-visie van 37signals in zes lessen:

  1. Doe het eerst zelf: “neem nooit iemand aan als je niet eerst zelf hebt geprobeerd om zijn werk te doen”
  2. Personeel tegen de pijn: werf alleen een nieuwe medewerker als je niet anders kunt. “Is dat extra werk eigenlijk nodig? Kunnen we het probleem niet ook oplossen met een stukje software of een andere aanpak?”
  3. Iedereen moet werken: “In een klein team heb je mensen nodig die werk verrichten, geen mensen die werk delegeren”
  4. Zoek eenpersoonsmanagers: neem mensen aan die geen strenge leiding nodig hebben, mensen die uit zichzelf en voor zichzelf doen wat een manager doet (“de toon aangeven, taken verdelen bepalen wat er gedaan moet worden”)
  5. De beste mensen zijn overal: “Neem het beste talent aan, ongeacht waar het zich bevindt”. “Om er zeker van te zijn dat je team op afstand contact houdt, moet je op z’n minst een paar uur per dag overlappende tijden hebben.”
  6. Test werknemers: Selecteer geen nieuwe mensen op basis van een glanzend curriculum en een sollicitatiegesprek, maar geef ze eerst een kleine opdracht. “Je moet het werk beoordelen dat ze nu kunnen doen, niet het werk dat ze beweren vroeger gedaan te hebben.”
Zo min mogelijk beleid
De ondernemers van 37signals pleiten voor kleine, flexibele organisaties met zo min mogelijk bureaucratie en beleid.  In ReWork lezen we dan ook niets over de regeltjeskant van HR. Kunnen bedrijven inderdaad zonder? Ook als ze veel meer dan twintig werknemers hebben? 
In de blog Signal vs.Noise schrijft 37signals niet alleen over de ontwikkeling van hun producten maar ook over HR-zaken.
Personeelslog