analytics

HR-managers moeten nu overstappen van traditionele flexibiliteit naar HNW

Zowel werkgevers als werknemers vinden flexibilisering van de arbeidsmarkt steeds belangrijker, maar om verschillende redenen. Aan het HR-management de uitdaging hierin het juiste evenwicht te vinden. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt Trendonderzoek 2011 van Tempo-Team

Werkgevers willen:
  • werknemers optimaal kunnen inzetten en zoeken zodoende naar flexibiliteit om werkpieken beter op te kunnen vangen, 
  • sterker in te kunnen spelen op vragen uit de markt en om minder conjunctuurgevoelig te zijn. Werkgevers vertalen dit naar flexibele werktijden, deeltijdarbeid en uitzendkrachten.
Werknemers willen:
  • meer flexibiliteit om de optimalisering van hun werk/privébalans. 
  • thuiswerken, dat heeft ook een belangrijke rol.

Investeren in flexibiliseren

Als het HR-management het personeelsbestand kan aanpassen aan de marktdynamiek, kan de organisatie haar marktpositie versterken en verzekerd zijn van productiecontinuïteit. Daarom mogen HR-managers niet te conservatief denken in het uitwerken van aangepaste strategieën en moeten zij durven investeren in alle vormen van flexibiliteit.

Het Nieuwe Werken sluit aan op de arbeidsmarktdynamiek

Er wordt nu nog te veel vastgehouden aan de klassieke vormen van flexibiliteit. Overwerk is de meest geaccepteerde vorm van flexibiliteit, gevolgd door flexibele werkuren. Thuiswerken scoort opvallend laag. Het is noodzakelijk dat organisaties innoveren en out-of-the-box gaan denken omdat, gezien de conjuncturele gevoeligheid van de markten, de vraag naar flexibiliteit nog verder toe zal nemen. 

Belangrijk element hierin is dat werken, vooral voor werknemers, onafhankelijker moet worden van tijd en plaats. Vormen van Het Nieuwe Werken als thuiswerken, werken op afstand en mobiel werken, aangevuld met flexibele werkuren, deeltijdarbeid en uitzendwerk, sluiten sterker aan op de dynamiek van de arbeidsmarkt.

werken2.0