analytics

De nieuwe generatie medewerkers eist vooral plezier in het werk


De nieuwe generatie medewerkers eist vooral plezier in het werk

Zelfontplooiing is essentieel voor de nieuwe generatie werknemers. De hoogte van het loon komt op de tweede plaats.


ANP: Roos Koole
ANP: Roos Koole

De nieuwe generatie werknemers die momenteel de arbeidsmarkt op stroomt, is er een van grote verwachtingen. Leuke collega's, groeimogelijkheden en respect voor elkaars competenties, dat zijn de uitgangspunten van een geschikte baan voor deze generatie Y, geboren tussen 1982 en 1995.

Abvakabo FNV ziet ook dat jongeren bepaalde behoeftes en wensen stellen aan de inhoud en geschiktheid van hun baan. ‘Belangrijk voor de vakbond om hier op in te spelen met arbeidsvoorwaardenbeleid en communicatie, aldus beleidsmedewerker Alice de Kok. ‘Je kunt denken aan meer flexibiliteit binnen contractvormen. Oplossingen binnen het vaste contract voor meer zeggenschap in arbeidstijden, plaats en duur zijn daar voorbeeld van.’ Door te gaan voor werkzekerheid in plaats van baanzekerheid creëer je flexibiliteit, aldus De Kok. Zorgen voor een goede balans tussen werk en privé is hierbij ook zeker belangrijk.’ Deze constateringen blijken ook uit onlangs verschenen onderzoek van de vakbond. Dit onderzoek toont aan dat een groot deel van onze leden veel voelt voor het zogenoemde Nieuwe Werken.

Bron

Wens voor Het Nieuwe Werken groot

Het Nieuwe Werken, veel leden van Abvakabo FNV voelen hiervoor. Dit blijkt uit onderzoek van de vakbond.


ANP: Roos Koole
ANP: Roos Koole

Zelf de tijd en plaats van je werk bepalen, dat is waar Het Nieuwe Werken (HNW) voor staat. Het wordt ook steeds meer mogelijk dankzij internet, laptops, mobiele telefoons en andere technieken. Leden van Abvakabo FNV hebben behoefte aan deze vorm van werk, wijst onderzoek van het ledenmagazine Platform A uit. Tachtig procent van de bijna vijfhonderd respondenten wil nieuw werken vanwege de reistijd, de combinatie werk en kinderen en minder 'geklets' van collega's. Twintig procent hecht juist aan een vaste werkplek en werktijden. Thuis wordt gezien als de meeste ideale plek voor HNW.

Al ligt de behoefte hoog, slechts in 48 procent van de gevallen wordt HNW toegestaan door de werkorganisatie. In de sector zorg ligt dit percentage zelfs slechts op 24 procent. Bij de overheid ligt dit percentage daarentegen op zeventig procent. In het onderwijs en de sector welzijn is er in veertig procent van de gevallen ruimte voor HNW.

Redenen waarom HNW niet wordt toegestaan? Bij 33 procent van de respondenten laten de werkzaamheden het niet toe, bij 14 procent ligt het aan het gebrekkige vertrouwen van de baas en bij 9 procent ziet de werkgever de meerwaarde er niet van in.