analytics

Team hangt of staat door samenwerking- Profnews

Team hangt of staat door samenwerking- Profnews

Gebaseerd op: Psychologie Magazine (maart 2011) 

Een team hangt of staat door de samenwerking in het team.
Dat zegt trainster Bregje Spijkerman, tevens auteur van het in samenwerking met haar vader geschreven boek `Navigeer je team naar succes`.
Volgens Spijkerman mislukken diverse teams in hun opzet, omdat er te veel vanuit het individu gedacht wordt.

De Nederlandse cultuur is immers vooral gericht op individuele prestaties. In de praktijk wordt er echter veel meer samengewerkt. Er wordt vergaderd samen, maar ook het nemen van besluiten en het voeren van discussies wordt gezamenlijk gedaan. Als dit in harmonie kan gebeuren zal het resultaat ook beter zijn. De intelligentie of ervaring van de individuele teamleden is daarbij van ondergeschikt belang.

Toch blijken er regelmatig problemen op te treden binnen teamverband. Spijkerman en haar vader beschreven de vier belangrijkste valkuilen. Dat zijn een onduidelijk doel of een doel waar niet alle teamleden achter staan, het niet hanteren van een duidelijke werkwijze of taakverdeling, ontevreden teamleden over hun positie binnen het team en niet (bij elkaar) betrokken teamleden. In de praktijk boeken teams waar mensen goed met elkaar omgaan de meeste successen.