analytics

Gartner voorziet kaalslag in IT-outsourcingsmarkt

Onderzoeksbureau Gartner houdt het erop dat binnen twee jaar een forse consolidatie van de IT-outsourcingsmarkt zal plaatsvinden. Deze zal een vijfde van de honderd grootste internationale IT-dienstverleners de kop kosten.
Deze consolidatie die binnen 24 maanden zijn beslag zal krijgen, is volgens Gartner een uitvloeisel van de moeilijke marktomstandigheden die zijn ontstaan na de start van de kredietcrisis in 2007. Ruim vijf jaar na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers zullen ook de nodige bekende namen in de IT-outsourcingsmarkt gaan verdwijnen door de matige groei van de markt en de forse prijserosie die is ontstaan binnen het rijke aanbod.

Gartner heeft het zelf over een bepaald deel van de markt dat zal afsterven. Zonder namen en rugnummers te noemen stelt het onderzoeksbureau dat vooral spelers die hun operationele efficiëntie en bestaande businessmodel niet hebben kunnen aanpassen het loodje zullen leggen. Veel aanbieders maken te hoge kosten en zijn niet in staat om in hun aanbod continu kostenbesparingen terug te geven aan hun afnemers. De nodige aanbieders hebben er daarnaast voor gekozen om opdrachten onder de kostprijs aan te bieden en krijgen nu in de moeilijke marktomstandigheden de rekening gepresenteerd. Daarnaast maken veel leveranciers te hoge kosten omdat ze de infrastructuur die ze van hun klanten hebben overgenomen niet geconsolideerd hebben
.