analytics

Thuiswerkers Rotterdam moeten extra afvalheffing betalen - Alles over Het Nieuwe Werken | Werken20.nl

Wie in Rotterdam als zzp-er vanaf het huisadres werkt kan per 2012 een extra afvalheffing van de gemeente verwachten. Bovenop de gewone afvalstoffenheffing die je als huishouden al betaalt.

Ieder bedrijf produceert afval, is de redenatie van de gemeente. Dus ook thuiswerkende eenmanszaken. De nieuwe heffing leidt tot grote verontwaardiging onder zzp’ers en lokale politieke partijen.

Extra bedrijfsenveloppen
Leefbaar Rotterdam vindt dat thuiswerkende ondernemers met deze regeling ‘dubbelgepakt worden voor een paar extra bedrijfsenveloppen’. GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte vindt dubbel betalen voor één en dezelfde vuilniszak ‘onredelijk’. Hij wil de nieuwe belasting zo snel mogelijk afschaffen.

Vrijstelling
De nieuwe regeling treft volgens hem ook slapende bv's en zzp'ers die nauwelijks opdrachten hebben of zelfs helemaal niet aan huis werken maar die wel als bedrijf staan ingeschreven op hun woonadres. De partij wil vrijstelling voor ondernemers die geen afval produceren en gaat hierover bij de gemeente een voorstel indienen.

Niet oneerlijk
D66-wethouder Alexandra van Huffelen, verantwoordelijk voor de nieuwe heffing, vindt de regeling niet oneerlijk. 'Wij gaan er vanuit dat ieder bedrijf afval produceert', zegt ze. Om onder de heffing uit te komen, kunnen ondernemers zich uitschrijven bij de Kamer van Koophandel of zich inschrijven bij een commerciële inzamelaar van afval, benadrukt de wethouder.

Arno Bonte: ‘Dus als je voor een paar euro een jaarcontract sluit met een slimme commerciële inzamelaar en je blijft vuilniszakken wel in de gemeentelijke bakken gooien, dan kun je de belasting omzeilen. Laten we er dan liever meteen mee stoppen.’

De politieke partijen hebben de wethouder een brief gestuurd om haar te vragen af te zien van de nieuwe afvalheffing

Thuiswerkers Rotterdam moeten extra afvalheffing betalen - Alles over Het Nieuwe Werken | Werken20.nl