30 procent gebruikt een eigen laptop, smartphone, tablet, netbook of pc voor zijn werk. Alleen India is hierin nog fanatieker; daar doet 34 procent van de werknemers dit.
Dat blijkt uit een onderzoek van Vanson Bourne onder 700 IT-professionals in Australië, Canada, Duitsland, India, de VS, Engeland en Nederland. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Citrix.
Gemiddeld werkt 28 procent van de ondervraagden met eigen apparatuur. Verwacht wordt dat dat percentage in 2013 is opgelopen tot 35 procent, in Nederland zelfs tot 37 procent. Het gaat daarbij vooral om laptops en smartphones. Van de werkgevers heeft nu 44 procent een formeel Bring Your Own-beleid. 94 procent denkt in 2013 zo’n beleid opgesteld te hebben. Wel hebben nu bijna alle organisaties 1 of meer medewerkers die eigen apparaten gebruiken op het werk.
Desktopvirtualisatie als oplossing
De ondersteuning van deze apparatuur vereist volgens de meeste respondenten desktopvirtualisatie. Tweederde van de organisaties wil daarin investeren of zal dat binnen 2 jaar doen. Redenen hiervoor zijn dat desktopvirtualisatie zowel het beheer van het apparaat als de beveiliging vergemakkelijkt.
De belangrijkste redenen om het gebruik van privé-apparatuur toe te staan zijn dat het tot productievere en mobielere werknemers leidt. Het zorgt voor een grotere tevredenheid en lagere IT-kosten. Bovendien trekt het talentvolle medewerkers aan of houdt ze in huis.
Wie betaalt
Een kleine meerderheid verwacht dat eindgebruikers de privé-apparaten zelf zullen betalen. Wel biedt driekwart van de bedrijven een compensatie aan voor de aanschafkosten.Het beheer ervan neemt de werkgever in de meeste gevallen voor zijn rekening. Tweederde verwacht bijvoorbeeld niet dat de medewerker zelf voor antivirussoftware zorgt.
Naast BYOD is er meer en meer aandacht voor CYOD. Een artikel over het kiezen van je eigen apparatuur, bijvoorbeeld uit een produkten- en dienstencatalogus van de IT organisatie en de impact op financiële zaken staat hier.
Een organisatie die denkt aan BYOD of CYOD dient ondermeer met de volgende aspecten rekening te houden:
- Van wie is het apparaat? Een “Choose Your Own Device” (CYOD) beleid biedt mogelijk een tussenvorm waarin de controle en persoonlijke ruimte opnieuw vastgesteld is;
- Kunnen zakelijke APPs ook geinstalleerd worden op het BYOD?,
- Zakelijke APPs declareren of privé APPs zelf betalen?
- Wat is het gevolg voor het huidige PDA en/of Laptop beleid?
- Welk beheer en ondersteuning vanuit de organisatie is gewenst/mogelijk?;
- Nieuwe richtlijnen/kaders voor beveiliging.
- HR aspecten
- Welke technische mogelijkheden zijn er om deze apparaten toegang te geven tot uw netwerk en applicaties?