analytics

Cloud computing levert zelfde verplichtingen op als normale outsourcing- Profnews


©VitruviusMedia
Uit onderzoek onder Europese cio`s blijkt dat soms wordt besloten om van cloud computing af te zien vanwege twijfels over het vermogen om aan wettelijke vereisten te voldoen. Zodra IT-diensten worden uitbesteed, blijft de organisatie verantwoordelijk voor zijn wettelijke verplichtingen. Ook bij clouddienstverlening kan dat worden geregeld middels service level agreements, afspraken over continuïteit, beveiliging, garanties en aansprakelijkheid.

Bij cloud computing is het wel complexer om aan wet- en regelgeving te voldoen aangezien er vaak sprake is van buitenlandse aanbieders, er geen fysieke of logische afscheiding van netwerken plaatsvindt en het soms niet vaststaat op welke locatie welke gegevens worden opgeslagen.

Voor de uitbestedende partij is het belangrijk om een antwoord te krijgen op deze vragen: waar worden data opgeslagen en verwerkt, is aansprakelijkheid tegenover derden uitgesloten, is de ondernemingsraad geïnformeerd over opslag en verwerking van gegevens over medewerkers, en kan aan administratieve verplichtingen en bewaarplicht worden voldaan?
 

Gebaseerd op: Automatisering Gids (15-4-2011)   Profnews